Q & A

Q & A OF ANATOMY OF FLOWERING PLANTS

Q1) Name the associated structure of companion cell.

Ans: Sieve tube cell

Q2) Name an enucleated plant cell.

Ans: Sieve tube cell

Q3) Name the conductory elements of xylem.

Ans: Tracheary elements- Tracheids and Vessels (tracheae) 

Q4) What is periderm?

Ans: Phellogen, Phellum and Phelloderm are collectively called as Periderm

Q5) What is annual ring?

Ans: Springwood and autumn wood that appear as alternate concentric rings constitute an annual ring. 

Q6) Name the meristem which is responsible for growth in diameter of the cortex.

Ans: Cork Cambium

Q7) What is intrafascicular cambium?

Ans: Cells of cambium present between primary xylem and primary phloem.

Q8) What is interfascicular cambium?

Ans: The cells of the medullary rays, adjoining the intrafascicular cambium become meristematic to form interfascicular cambium. 

Q9) Name the outermost layer of stele.

Ans: Endodermis

Q10) What is plant anatomy?

Ans: Study of internal structure of plants.

Q11) Mention the different types of meristems.

Ans: Apical meristem, intercalary meristem and lateral meristem. 

Q12) What is simple permanent tissue?

Ans: The cells of the permanent tissue having all cells similar in structure and function are called simple tissues. 

Q13) What is complex permanent tissue?

Ans: Permanent tissues having many different types of cells are called complex tissues.

Q14) What are sclereids?

Ans: Sclereids are spherical, oval or cylindrical, highly thickened dead cells with very narrow cavities.

Q15) Name a dead mechanical tissue.

Ans: Sclerenchyma. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *