Biology

MCQ on Respiration in plant

Q1) Out of 36 ATP molecules produced per glucose molecule during respiration
(A) 2 are produced outside glycolysis and 34 during the respiratory chain.
(B) 2 are produced outside mitochondria and 34 inside mitochondria.
(C) 2 during glycolysis and 34 during the Krebs cycle.
(D) all are formed inside mitochondria.
 
Q2) Respiratory substrate yielding the maximum number of ATP molecule is
(A) ketogenic amino acids
(B) glucose
(C) amylose
(D) glycogen
 
Q3) Fermentation is anaerobic production of
(A) protein and acetic acid
(B) alcohol, lactic acid or similar compounds
(C) ethers and acetones
(D) alcohol and lipoproteins
 
Q4) In alcoholic fermentation
(A) oxygen is the electron acceptor.
(B) triose phosphate is the electron donor while acetaldehyde is the electron acceptor.
(C) triose phosphate is the electron donor while pyruvic acid is the electron acceptor.
(D) there is no electron donor.
 
Q5) The overall goal of glycolysis, Kreb’s cycle and the electron transport system is the formation of
(A) ATP in one large oxidation reaction
(B) sugars
(C) nucleic acids
(D) ATP in small stepwise units
 
Q6) In Krebs cycle, FAD participates as an electron acceptor during the conversion of
(A) succinyl CoA to succinic acid.
(B) α-ketoglutarate to succinyl CoA.
(C) succinic acid to fumaric acid.
(D) fumaric acid to malic acid.
 
Q7) The commonest living, which can respire in the absence of O2 is
(A) fish
(B) yeast
(C) potato
(4) Chlorella
 
Q8) Respiration in plants
(A) occurs only during day.
(B) results in the formation of vitamins.
(C) is characteristic of all living cells.
(D) often requires CO2.
 
Q9) What is the energy currency of a cell?
(A) DNA
(B) RNA
(C) ATP
(D) Minerals
 
Q10) The end product of glycolysis is
(A) citric acid
(B) glyceraldehyde
(C) phosphoglyceraldehyde
(D) pyruvic acid
 
Q11) A very important feature of respiration is that
(A) it liberates energy.
(B) it provides O2.
(C) it utilize CO2.
(D) it synthesize complex compounds.
 
Q12) Anaerobic respiration takes place in
(A) ribosome
(B) nucleus
(C) cytoplasm
(D) vacuole
 
Q13) Conversion of pyruvic acid into ethyl alcohol is mediated by
(A) phosphatase
(B) dehydrogenase
(C) decarboxylase & dehydrogenase
(D) catalase
 
Q14) The first compound of TCA cycle is
(A) oxalo-succinic acid
(B) oxaloacetic acid
(C) citric acid
(D) cis-aconitic acid
 
Q15) Which of the following represents a correct ordering of the events that occur in the catabolism of glucose in the absence of O2?
(A) Glycolysis; oxidative phosphorylation
(B) Oxidative phosphorylation; TCA cycle
(C) TCA cycle; glycolysis
(D) Glycolysis; fermentation
 
Q16) Glycolysis occurs in the________ and produces________, which in the presence of O2 enters the____________.
(A) cytosol; pyruvate; mitochondrion
(B) cytosol; glucose; mitochondrion
(C) mitochondrion; pyruvate; chloroplast
(D) chloroplast; glucose; cytosol
 
Q17) Glycolysis was discovered by
(A) Embden
(B) Mayern of
(C) Paranas
(D) All of these
 
Q18) Respiration is
(A) anabolic + exergonic
(B) catabolic + exergonic
(C) catabolic + endergonic
(D) anabolic + endergonic
 
Q19) Why is a different enzyme involved in each step of glycolysis?
(A) Each step occurs in a different subcellular location.
(B) Each step occurs in a different cell.
(C) Each step involves a different chemical reaction.
(D) Each step involves a different change in potential energy.
 
Q20) Which one of the following is not included in glycolysis?
(A) Substrate level phosphorylation occurs.
(B) The end products are CO2 and H2O.
(C) ATP is formed.
(D) ATP is used

 

Answers:

1. B

2. B

3. B

4. B

5. D

6. C

7. B

8. C

9. C

10. D

11. A

12. C

13. C

14. C

15. D

16. A

17. D

18. B

19. C

20. B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *