Biochemistry,  MCQ

MCQs ON BIOMOLECULE PART-1

This post is also available in: enEnglish

1. ______ is a biomolecule

A) protein

(B) enzyme

(C) lipid

(D) all of the above

2.  ______ is not a biomolecule.

(A) vitamin

(B) nucleic acid

(C) formic acid

(D) carbohydrate

3. What is the proportion of hydrogen and oxygen in a molecule of all member of carbohydrate?

(A) 2:1

(B) 1:1

(C) 1:2

(D) no certain ratio

4. Which carbohydrate isn’t soluble in water and tasteless?

(A)monosaccharide

(B) trisaccharide

(C) oligosaccharide

(D) none of above

5. Which carbohydrate isn’t soluble in water and tasteless?

(A) lactose

(B) dextrin

(C) fructose

(D) melitriose

6. General formula for__ ____ carbohydrate is CnH2n-6On-3

(A)Disaccharide

(B) Trisaccharide

(C) tetrasaccharide

(D) polysaccharide

7. Cyclic configuration for glucose is called Glucopyranose , because its cyclic chain contains ___ _____carbons & _ ____ _oxygens.

(A) 6,1

(B) 6,2

(C) 5,1

(D) 4,1

8. The solubility of glucose in alcohol is

(A) not soluble

(B) soluble

(C) more soluble

(D) soluble in more alcohol

9. When rotation of an optically active organic compound is measured as anticlockwise then it is known as

(A) lewrotation

(B) levoratatory

(C) (-)

(D) all of the above

10. which carbon is anomeric carbon in cyclic structure of glucose?

(A) Cl

(B) C2

(C) C3

(D) C4

11. which carbon is anomeric carbon in cyclic structure of fructose?

(A) Cl

(B) C2

(C) C3

(D) C4

12. what is the specific rotation of Aqueous Solution of sucrose? [before hydrolysis]

(A) +19°

(B) +52.5°

(C) +66.5°

(D) 112°

13. what’s the name of phenomenon when the rotation of sucrose solution reversed?

(A) conversion

(B) inversion

(C) diversion

(D) reversion

14. Which optical rotation has been obtained by aqueous solution of sucrose mixture, which is produced before hydrolysis of and after hydrolysis of sucrose?

(A) Dextrorotatory , levorotatory

(B) levorotatory , Dextrorotatory

(C) levorotatory , levorotatory

(D) Dextrorotatory , Dextrorotatory

15. two monosaccharide units of sucrose are linked by which carbon chain?

(A) Cl-O-Cl

(B) C2-O-C2

(C) C1-O-C6

(D) C1-O-C2

16. In sucrose a-D-(+)-glucose and β-D-(-)- Glucose are linked by________ chain

(A) glycolipid

(B) glycosidic

(C) phospholipid

(D) phosphosidic

17. Which is non-reducing sugar?

(A) glucose

(B) fructose

(C) sucrose

(D) A&B both

18. Which is chosen as the standard for Sweetness of sugar?

(A) sucrose

(B) glucose

(C) fructose

(D) lactose

19. Which substance is produced by heating sucrose at 486 K temperature?

(A) sucralose

(B) elitem

(C) caramel

(D) arneto

20. Which substance is soluble in alcohol?

(A) glucose

(B) fructose

(C) maltose

(D) all of above

21. Two monosaccharide units of maltose are linked by which carbon chain?

(A) Cl-O-Cl                            

(B) C1-O-C2                                

(C) C1-O-C3                                 

(D) C1-O-C4

22. Which is reducing sugar?

(A) lactose

(B) maltose

(C) fructose

(D) all of above

23. What are the sweetness index of fructose , glucose and lactose respectively

(A) 74,173,16

(B)16,173,74

(C) 16,74,173

(D) 173,74,16

24. Which substance is produced before obtaining alcohol from the compound containing starch?

(A) sucrose

(B) maltose

(C) lactose

(D) A & C

25. By hydrolysis of which substance, we obtain two molecules of glucose?

(A) sucrose

(B) maltose

(C) lactose

(D)A&B

26. By hydrolysis of which substance, we obtain one molecule of glucose?

(A) lactose

(B) sucrose

(C) A&B

(D) none

27. Which sugar reduces Fehling’s solution and makes phenyl hydrazone with phenylhydrazine?

(A) maltose

(B) lactose

(C) A&B

(D) none

28. Which sugar doesn’t reduce Fehling’s Solution?

(A)     sucrose               

(B) maltose                  

(C) lactose                   

(D) all of above

29. Which sugar is hydrolyzed by an emulsine enzyme?

(A) sucrose

(B) maltose

(C) lactose

(D) all of above

30. which sugar is dextrorotatory and indicates mutarotation?

(A) sucrose

(B) maltose

(C)A&B

(D) none

ANSWER

1-D
2-C
3-D
4-D
5-B
6-C
7-C
8-A
9-D
10- A
11-B
12-C
13-B
14-A
15-D
16-B
17-A
18-A
19-C
20-B

21-D
22-D
23-D
24-B
25-B
26-C
27-C
28-A
29-C
30-B

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)